NEN 7510 compliance voor mobiele apparaten in de thuiszorg

Beveiliging van patiëntgegevens is cruciaal in de thuiszorg. Ontdek hoe naleving van NEN 7510 kan helpen bij het beschermen van mobiele apparaten tegen cyberdreigingen.

NEN 7510 compliance voor mobiele apparaten in de thuiszorg
Abonneer op onze e-mailnieuwsbrief - Scolutions

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates.

Thanks for joining our newsletter.
Oops! Something went wrong.

In de thuiszorg is de bescherming van patiëntgegevens van cruciaal belang. NEN 7510 is de Nederlandse norm die richtlijnen biedt voor informatiebeveiliging in de zorgsector. Deze blog bespreekt waarom het naleven van NEN 7510 essentieel is voor de beveiliging van mobiele apparaten in de thuiszorg en hoe thuiszorginstellingen dit kunnen realiseren.

Wat is NEN 7510?

NEN 7510 is de Nederlandse norm voor informatiebeveiliging in de zorgsector. Deze richtlijn biedt zorginstellingen een kader voor het beschermen van patiëntgegevens tegen ongeautoriseerde toegang, verlies en misbruik. NEN 7510 waarborgt de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van deze gegevens en is van toepassing op alle zorginstellingen die gezondheidsinformatie verwerken, inclusief thuiszorgorganisaties.

Het belang van mobiele beveiliging in de thuiszorg

Mobiele apparaten worden steeds vaker gebruikt door thuiszorgmedewerkers voor patiëntendossiers, communicatie en toegang tot medische informatie. Dit biedt flexibiliteit en efficiëntie, maar brengt ook risico's met zich mee. Beveiligingsrisico's zoals diefstal of verlies van apparaten, ongeautoriseerde toegang en malware-infecties kunnen ernstige gevolgen hebben voor de privacy en veiligheid van patiënten.

NEN 7510 en mobiele apparaten

NEN 7510 stelt specifieke eisen voor de beveiliging van mobiele apparaten. Gevoelige informatie moet worden beschermd door versleuteling en het gebruik van sterke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie (2FA). Regelmatige updates van software en besturingssystemen zijn noodzakelijk, evenals bescherming tegen malware door middel van antivirussoftware en anti-malware tools.

Oplossingen voor beveiliging van mobiele apparaten

Mobile Device Management (MDM) biedt een centrale beheeromgeving voor mobiele apparaten. Hiermee kunnen instellingen beveiligingsinstellingen afdwingen, apps beheren en apparaten op afstand wissen bij verlies of diefstal. Daarnaast bieden mobiele beveiligingsoplossingen bescherming tegen malware, phishing en andere cyberdreigingen. Deze kunnen worden geïntegreerd met MDM-systemen voor uitgebreide beveiliging. Lees meer over mobiele beveiliging.

Het naleven van NEN 7510 is essentieel voor de beveiliging van mobiele apparaten in de thuiszorg. Dit waarborgt de veiligheid en privacy van patiëntgegevens en helpt organisaties voldoen aan wettelijke eisen. Thuiszorginstellingen worden aangemoedigd om stappen te ondernemen om hun mobiele apparaten te beveiligen en te voldoen aan NEN 7510.

Veelgestelde vragen (FAQ)

  • Wat is NEN 7510?
    NEN 7510 is de Nederlandse norm voor informatiebeveiliging in de zorgsector, die patiëntgegevens beschermt tegen ongeautoriseerde toegang, verlies en misbruik.
  • Waarom is mobiele beveiliging belangrijk in de thuiszorg?
    Mobiele apparaten in de thuiszorg bevatten gevoelige patiëntgegevens. Mobiele beveiliging, zoals antivirussoftware en anti-malware tools, beschermt deze gegevens tegen diefstal, verlies en cyberdreigingen.
  • Hoe kan MDM helpen bij NEN 7510-compliance?
    Mobile Device Management (MDM) biedt centrale controle over mobiele apparaten. Het helpt bij het afdwingen van beveiligingsbeleid, zoals sterke wachtwoorden, versleuteling en regelmatige updates. Apparaten kunnen op afstand worden gewist of geblokkeerd bij verlies of diefstal.
  • Waarom MDM combineren met mobiele beveiliging?
    Het combineren van MDM en mobiele beveiligingsoplossingen biedt uitgebreide bescherming. MDM beheert en handhaaft het beveiligingsbeleid, terwijl mobiele beveiliging beschermt tegen malware en phishing. Deze combinatie zorgt voor robuuste bescherming van patiëntgegevens en naleving van NEN 7510.

Wil je meer weten over hoe Scolutions kan helpen bij het beveiligen van jouw mobiele apparaten en het voldoen aan NEN 7510? Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze experts staan klaar om je te ondersteunen bij elke stap van het proces.

Neem contact op

Klaar voor de volgende stap in mobiliteit?

Neem contact op en ontdek hoe Scolutions
jouw visie kan omzetten in een
concrete digitale strategie.