Waarom MDM niet genoeg is voor beveiliging in de zorg

Ontdek waarom MDM alleen niet genoeg is voor de beveiliging van mobiele apparaten in zorginstellingen en welke extra maatregelen nodig zijn.

Waarom MDM niet genoeg is voor beveiliging in de zorg
Abonneer op onze e-mailnieuwsbrief - Scolutions

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates.

Thanks for joining our newsletter.
Oops! Something went wrong.

In de gezondheidszorg is het beveiligen van mobiele apparaten erg belangrijk omdat er gevoelige patiëntgegevens op staan. Hoewel Mobile Device Management (MDM) een goede start is voor het beheer van deze apparaten, is het vaak niet genoeg om alle beveiligingsrisico's te dekken. Bovendien verplicht de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zorginstellingen om uitgebreide beveiligingsmaatregelen te nemen.

Wettelijke Verplichtingen

Volgens de AVG moeten zorginstellingen passende technische en organisatorische maatregelen nemen om persoonsgegevens te beschermen. Enkele belangrijke artikelen zijn:

  • AVG Artikel 5(1)(f): Zorginstellingen moeten persoonsgegevens zo verwerken dat de integriteit en vertrouwelijkheid gewaarborgd zijn. Artikel 5 AVG
  • AVG Artikel 32: Vereist de implementatie van passende beveiligingsmaatregelen, zoals encryptie en continue monitoring. Artikel 32 AVG

De beperkingen van alleen een MDM-oplossing

Een MDM-oplossing biedt functies zoals apparaatconfiguratie en naleving van beleidsregels, maar kan niet omgaan met geavanceerde bedreigingen zoals complexe malware en phishing-aanvallen. MDM biedt basisbeveiliging en apparaatbeheer, maar mist vaak geavanceerde dreigingsdetectie en responsmogelijkheden.

Aanvullende beveiliging oplossingen

Endpoint Detection and Response (EDR)

  • Wat is het?: Continue monitoring en respons op beveiligingsincidenten.
  • Voordelen: Real-time detectie en reactie op bedreigingen.

Mobile Threat Defense (MTD)

  • Wat is het?: Bescherming tegen mobiele bedreigingen zoals malware en phishing.
  • Voordelen: Brede bescherming tegen bedreigingen en verhoogde zichtbaarheid in mobiele risico's.

Data loss prevention (DLP)

  • Wat is het?: Voorkomen van ongeoorloofd delen of lekken van gevoelige gegevens.
  • Voordelen: Bescherming van patiëntgegevens en naleving van regelgeving.

Beveiligde communicatie en VPN

  • Wat is het?: Encryptie van communicatie en veilige toegang tot netwerken.
  • Voordelen: Bescherming van gegevens tijdens transmissie.

Waarom MDM alleen niet voldoende Is

De beperkingen van MDM liggen in het feit dat het zich richt op apparaatbeheer en basisbeveiliging. Het kan bijvoorbeeld wachtwoorden afdwingen en verloren apparaten opsporen, maar het detecteert geen geavanceerde bedreigingen zoals malware die specifiek gericht is op mobiele apparaten. Voor volledige bescherming moeten zorginstellingen aanvullende beveiligingsoplossingen implementeren.

Integratie van beveiliging oplossingen

De combinatie van MDM met EDR, MTD, DLP en beveiligde communicatie biedt een gelaagde beveiligingsaanpak die nodig is om aan de wettelijke eisen te voldoen en een robuuste beveiligingsstrategie te creëren. Deze aanpak helpt om gevoelige gegevens effectief te beschermen tegen diverse bedreigingen.

Een MDM-oplossing is een goede start, maar zorginstellingen moeten aanvullende beveiligingsoplossingen zoals Mobiele beveiliging, EDR en DLP integreren om te voldoen aan wettelijke verplichtingen en een robuuste beveiligingsstrategie te implementeren. Deze gelaagde aanpak helpt om gevoelige gegevens effectief te beschermen tegen diverse bedreigingen.

Heeft u hulp nodig bij het beveiligen van uw mobiele apparaten? Neem contact met ons op voor advies en oplossingen op maat.

Neem contact op

Klaar voor de volgende stap in mobiliteit?

Neem contact op en ontdek hoe Scolutions
jouw visie kan omzetten in een
concrete digitale strategie.